banner

 Ημερίδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 2015

Σε κλίμα ιδιαίτερα ευχάριστο και φιλικό που χαρακτηρίστηκε, επιπλέον, από την αθρόα προσέλευση εκατοντάδων εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο - Αναπτύσσοντας τη δημιουργική και την κριτική ικανότητα των μαθητών. 

Πιο συγκεκριμένα, το  Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 υλοποιήθηκε στους χώρους του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης η εν λόγω Ημερίδαπου διοργανώθηκε από την Εποπτεία των Σχολείων τής Φ.Ε. Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών τους, οι 430 εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (μεταξύ των οποίων αρκετοί ήταν από σχολεία άλλων νομών της Μακεδονίας) κατευθύνθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Αρσακείων Θεσσαλονίκης. Εκεί πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών κατά την οποία η Διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης κ. Θεοδώρα Κωνσταντινίδου παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό δύο εξέχουσες προσωπικότητες, τον Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και Πρόεδρο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και τον Διακεκριμένο Καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Texas A. & M. University και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Δημήτριο Νανόπουλο, που τίμησαν με την παρουσία τους και τις ομιλίες τους την ημερίδα. 

babiniotis 006a koino1 koino
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Στο Α΄ μέρος απηύθηναν χαιρετισμούς:

ο Πρόεδρος τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Σύμβουλος τής Φ.Ε. κ. Σωτήριος Γκλαβάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Καρατάσιος και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Πολυζωίδης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές. 

Στη συνέχεια,ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην εισήγησή του «Η Γλώσσα στην Εκπαίδευση» ανέλυσε εννοιολογικά, λεξιλογικά και ετυμολογικά πεδία τού λεξιλογίου τής ελληνικής γλώσσας

Ο καθηγητής κ. Δημήτριος Νανόπουλος έκλεισε το Α΄ μέρος με την ομιλία του για τις «Θετικές Επιστήμες στην εκπαίδευση». 

{gallery}hmerida_thess_photos:::1:2{/gallery}
Κλικ στην εικόνα για να δείτε 40 φωτογραφίες από την Ημερίδα

 

Βίντεο με επιλεγμένα στιγμιότυπα

 

Στο Β΄ μέρος τής Ημερίδας, υπό τη γενική εποπτεία τής Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Βασιλικής Παπαπέτρου-Μουρσελά, των Συντονιστριών Πρωτοβάθμιας τής Φ.Ε. κ. Σοφίας Σταθοπούλου (Μαθηματικών)κ. Αθηνάς Μακροπόδη (Ελληνικών), κ. Ζέτας Κουτσογιάννη (Αγγλικών) και των Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Μαρίας Αναγνωστοπούλου, Ιωάννας Αρβανίτη, Ευαγγελίας Κανταρτζή, Αιμιλίας Κέκια, Πέτρου Κλιάπη, Αλεξάνδρου Κόπτση, Ζαχαρία Μανουσαρίδη, Παρασκευής Νταλαούτη, Αθανασίου Σαπουνά, Αικατερίνης Σουσαμίδου, Παναγιώτη Ταμβάκη, Στυλιανού Τσιπούρα, της Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής Κυριακής Βέλκου, της Σχολικής Συμβούλου Πληροφορικής Σοφίας Τζελέπη και του Σχολικού Συμβούλου Αγγλικής Γλώσσας Θεοδώρου Μανιάκα, πραγματοποιήθηκαν εννέα παράλληλες δειγματικές διδασκαλίες στην πρώτη ζώνη και εννέα στη δεύτερη ζώνη, σε γνωστικά αντικείμενα τού δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου με τη χρήση των Τεχνολογιών τής Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. 

 

Εισηγητές των δειγματικών διδασκαλιών ήταν εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, οι οποίοι εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες προτάσεις στην τάξη τους.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν τη μοναδική ευκαιρία να «μπουν στη θέση των μαθητών τους», ναπαρακολουθήσουν, να συζητήσουν, να συνεργαστούν και να προβληματιστούνπάνω στις σύγχρονες μεθόδους με τις οποίες μπορεί το καθημερινό μάθημα να οργανωθεί και να εμπλουτιστεί με τις νέες τεχνολογίες ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και ουσιαστικό για τα παιδιά. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε σε κάθε αίθουσα, σε επίπεδο παιδαγωγικό και επιστημονικό, υπό τον συντονισμό των Σχολικών Συμβούλων, υπήρξε ιδιαίτεραγόνιμος και επωφελής και έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, να επιλύσουν τις απορίες τους, να καταθέσουν τις προσωπικές τους απόψεις και γενικά να αλληλεπιδράσουν με τους συναδέλφους τους, απ΄ όποια βαθμίδα ή τύπο σχολείου και αν προέρχονταν. 

Η Ημερίδα του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης της Φ.Ε., κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

 

 


 

Η προκήρυξη τής Ημερίδας

Τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία, ακολουθώντας την ιστορία τους στον χώρο της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, καταθέτουν στην εκπαιδευτική κοινότητα προτάσεις διδακτικών προσεγγίσεων με χαρακτήρα ανακαλυπτικό και διαδραστικό που στοχεύουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής ικανότητας των μαθητών.

Η συνεισφορά των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη μαθησιακή διαδικασία αποφέρει θετικά αποτελέσματα, όταν ο δάσκαλος αναγνωρίζει ενεργό ρόλο στον μαθητή μέσα σε ένα ολοκληρωμένο, στοχοθετημένο μαθησιακό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει σενάρια διδασκαλίας. 

Βασικοί σκοποί της ημερίδας που διοργανώνουν τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία είναι:

§ Η παρουσίαση διδακτικών σεναρίων σε γνωστικά αντικείμενα του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, με τη συνδρομή της τεχνολογίας

§ Η ενημέρωση και η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη δομή των σεναρίων διδασκαλίας και τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

§  Ο προβληματισμός για τη ρεαλιστική εφαρμογή των διδακτικών σεναρίων στη σχολική πραγματικότητα

Κεντρικοί ομιλητές:

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών (2000 - 2006) Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Δημήτριος Νανόπουλος, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Texas A. & M. University, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Θα ακολουθήσουν δειγματικές διδασκαλίες σε γνωστικά αντικείμενα του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών που θα παρουσιάσουν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Μετά από κάθε δειγματική διδασκαλία θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία συντονιστές θα είναι Σχολικοί Σύμβουλοι.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6936 197960 & 2310 304000,  εσωτ. 409 κ. Κέλπη Ευθυμία, εσωτ. 412 κ. Κουνδουράς Στέφανος