ΗΜΕΡΙΔΑ για την ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΑΡΣΑΚΕΙΑ – ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Άνθρωπος, Τεχνολογία και Εκπαίδευση

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, 9.00 π.μ.

Διαδικτυακά

 

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια ‒ Τοσίτσεια Σχολεία), με μακρά ιστορική διαδρομή παρεμβάσεων στα εκπαιδευτικά και τα πολιτιστικά πράγματα τής χώρας μας, διοργανώνει, μεταξύ άλλων, επιμορφωτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων της αλλά και για τους εκπαιδευτικούς άλλων ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων τής χώρας. Σκοπός των επιμορφωτικών αυτών δράσεων είναι η ενίσχυση και η επικαιροποίηση όχι μόνο τού γνωστικού υποβάθρου των εκπαιδευτικών, αλλά των διδακτικών πρακτικών και στρατηγικών με τις οποίες το μάθημα γίνεται πιο διαδραστικό, ελκυστικό και αποτελεσματικό για τους μαθητές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εποπτεία των Αρσακείων ‒ Τοσιτσείων Σχολείων διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Άνθρωπος, Τεχνολογία και Εκπαίδευση», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, διαδικτυακά από τα Αρσάκεια ‒ Τοσίτσεια Σχολεία, με ελεύθερη συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Σκοπός τής Ημερίδας ήταν η ανάδειξη τού ρόλου τής εκπαίδευσης ως θεμελιώδους παράγοντα ποιοτικοποίησης τής σχέσης τού σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία. Επιμέρους στόχοι τής Ημερίδας ήταν:

1.           Η προαγωγή τής διαθεματικής και τής διεπιστημονικής διδασκαλίας μέσω τής παρουσίασης εκπαιδευτικών σεναρίων και τής χρήσης σύγχρονων ψηφιακών διδακτικών εργαλείων και εφαρμογών που συνδυάζουν την διά ζώσης με την διαδικτυακή εκπαίδευση.

2.           Η καλλιέργεια τής κριτικής σκέψης, τής ικανότητας διατύπωσης προβλήματος και λήψης αποφάσεων μέσα από την συλλογή και την διαχείριση δεδομένων.

 

 Παρουσίαση της Ημερίδας 

 

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών από όλη την Ελλάδα, στην Ημερίδα με θέμα: «Άνθρωπος, Τεχνολογία και Εκπαίδευση». Την Επιμορφωτική Ημερίδα διοργάνωσε η Εποπτεία των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Webex.

Στην έναρξη τής ημερίδας απηύθηνε χαιρετισμό, καλωσόρισε όλους τους διαδικτυακά συμμετέχοντες και προλόγισε τους δύο κεντρικούς ομιλητές η κ. Σοφία Σταθοπούλου, Αναπληρώτρια Επόπτρια των Σχολείων τής Φ.Ε.

Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες από τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Πρόεδρο των Αρσακείων ‒ Τοσιτσείων Σχολείων και πρ. Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Γλώσσα και τεχνολογία» και από τον κ. Ευάγγελο Γαζή, Ομότιμο Καθηγητή Σ.Ε.Μ.Φ.Ε - Ε.Μ.Π., με θέμα: «Η επίδραση της έρευνας των φυσικών επιστημών στην εκπαίδευση, προσεγγίζοντας τις νέες τεχνολογίες αλλά με τη διατήρηση τής ανθρώπινης φύσης».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν είκοσι διαδικτυακά εργαστήρια με οργανωμένες εισηγήσεις και δραστηριότητες από διακεκριμένους στον χώρο τής εκπαίδευσης επιστήμονες, αλλά και εκπαιδευτικούς των Αρσακείων Σχολείων. Οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν, να συζητήσουν, να συνεργαστούν και να προβληματιστούν πάνω στις σύγχρονες μεθόδους με τις οποίες μπορεί το καθημερινό μάθημα να οργανωθεί και να εμπλουτιστεί, είτε αυτό γίνεται δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε σε κάθε αίθουσα, σε επίπεδο παιδαγωγικό και επιστημονικό, υπό τον συντονισμό των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμος και έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τους συναδέλφους τους.

 

 protovathmia-04122021-anigif